Την δεύτερη σειρά μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και στήριξη των εργαζόμενων, που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά, κυβερνητικό κλιμάκιο με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όλα τα μέτρα τελούν υπό την αίρεση της μη πραγματοποίησης απολύσεων, ενώ επιχειρηματικοί κύκλοι μετά την πρώτη γρήγορη ανάγνωση, αφού τονίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε την εξειδίκευση, εξέφρασαν στο money-tourism.gr, την απογοήτευσή τους, χαρακτηρίζοντάς τα κατώτερα των περιστάσεων

Όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Δίδονται παρατάσεις καταβολής φόρων και εισφορών και δωρεάν δάνεια στην καλύτερη περίπτωση για να λειτουργούμε με ζημία. Δεν είναι πιο απλό να αναστείλουμε την λειτουργία μας, ή να την ελαχιστοποιήσουμε, ώστε να μην υπάρχουν ζημιές, έστω κι αν απαιτούνται απολύσεις»;

Και συμπλήρωσαν: «Που είναι π.χ. η επιδότηση εισφορών, αφού η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Απασχόληση»;

Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο, ότι ένα από τα πλέον σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκε, είναι αυτό της λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλείας, χωρίς απολύσεις, που ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης, καθώς έχει σοβαρό πεδίο εφαρμογής και στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, που όλα προϋποθέτουν την διατήρηση των θέσεων εργασίας, έχουν ως εξής:

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, οριζόντια, βάσει ΚΑΔ, που θα εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομίας για τον μήνα Μάρτιο (ΦΠΑ, ΔΟΥ, ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, κ.οκ.). Προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ η ρύθμιση ισχύει για οποιοδήποτε καθεστώς λειτουργίας (αναστολή, κλείσιμο, κ.λπ.).

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων, υπό την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα λαμβάνει υπόψη το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.  Προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας,

Για τους εργαζόμενους που η απασχόλησή τους αναστέλλεται λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων με κυβερνητική εντολή, θα χορηγηθεί επίδομα 800 ευρώ, στις αρχές Απριλίου. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους, με συνολικό κόστος 400 εκατ. €. Αναστέλλεται ακόμη και η υποχρέωσή τους για πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τις οφειλές Μαρτίου και για διάστημα 4 μηνών.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Επιπλέον αυτών των 2 δισ ευρώ θα διατεθούν 1,8 δισ ευρώ από ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για την στήριξη των οικονομιών λόγω κορονωϊού, με άμεση ισχύ.

διαβάστε την συνέχεια εδώ