Η Τοποθέτηση Χρήστου Βερώνη που προκάλεσε αίσθηση.

Στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 19/5/20 συζητήθηκε η παραχώρηση του τελευταίου Μύλου (στην περιοχή των κάτω μύλων) που ανήκει στο Δήμο Μυκόνου προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Με σκοπό να λειτουργεί ως Μουσείο και να δείχνει την Μεσαιωνική ιστορία της Μυκόνου.

Επειδή ο συγκεκριμένος μύλος είναι ο μόνος Δημοτικός μύλος που μπορεί να λειτουργήσει , -ο άλλος παραμένει στους οικοδόμους και δεν έχει αποδοθεί ενώ έχει λήξει η παραχώρηση- η αντιπολίτευση ζήτησε τα εξής:

α) Το θέμα να εξεταστεί σε κανονικό Δημοτικό συμβούλιο (και όχι δια μέσου τηλεδιάσκεψης.)

β) Διατυπώθηκε η ανησυχία πως είναι δυνατόν να πραγματοποιείται συζήτηση δίχως να έχουν περιέλθει στην κατοχή του Δήμου και οι 2 μύλοι

γ) O Mύλος να λειτουργήσει ως ανεμόμυλος , ίσως και με προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού.  

Στο συμβούλιο η αντιπολίτευση τόνισε τη σοβαρότητα του θέματος και τους αγώνες του Δήμου και των Μυκονιατων τα έτη 1955-1959 για την αναστήλωση του, καθώς και ότι η περιοχή πρέπει να εξεταστεί συνολικά και όχι να δρούμε μεμονωμένα και αποσπασματικά.

Όπως τόνισε ο πρώην Δήμαρχος, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προσφέρει στη Μύκονο και γι’ αυτό στα πρώτα χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας ο Χρήστος Βερώνης με το συμβούλιο του, είχαν παρακαλέσει τον Μακαριστό Σεβασμιότατο Δωρόθεο Α΄και είχε δωρήσει  το οικόπεδο του για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή του Μουσείου, ανεξάρτητα του ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει κατορθώσει να το υλοποιήσει.   

Θέματα όμως , όπως παραχωρήσεις (Δημοτικής περιουσίας) είναι σοβαρά και πρέπει να εξετάζονται με προσοχή . 

Τέλος επέμεινε και απαίτησε (αφού οι συνεργαζόμενες παρατάξεις της πλειοψηφίας  ήθελαν  η απόφαση να παρθεί εκείνη τη στιγμή και να δοθεί ο μύλος ), η κυρίαρχη χρήση του  από το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι η λειτουργία του σαν ανεμόμυλου , δίχως βέβαια να απαγορεύονται εκθέσεις , τοποθέτηση αρχαιοτήτων κ.α.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα .

Για τους λίγους που θα ενδιαφερθούν να δουν πιο αναλυτικά την ιστορία της αναστήλωσης του μύλου το  1958 και τις θέσεις την αντιπολίτευσης, ακολουθεί το γραπτό κείμενο που διάβασε και κατέθεσε ο Χ. Βερώνης και η Δημοτική Παράταξη «ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ».